receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
Zpět na recepty

Zpět na polévky



Knedlo, zelo, něco....

Vegetarian.cz vyhlásil soutěž o nejlepší název na vegetariánskou variantu klasického konvečního jídla KNEDLO, ZELO, V.... Vaše názvy na třetí chybějící slovo, či jak a z čeho připravujete toto "klasické vegetariánské jídlo" " zasílejte na adresu knedlozeloneco@vegetarian.cz Vítězný příspěvek bude odměněn.

U totožných názvů bude vítězný ten, který byl zaslán jako první. O vítězi rozhodne jak redakce, tak čtenáři Vegetarian.cz na adrese knedlozeloneco@vegetarian.cz zasílejte názvy a vaše favority ... Zatím do soutěže přišly níže uvedené názvy:


Knedlo skvělo zelo... knedlo zelo skvělo :-)

Knedlo zelo ceria

Knedlo, zelo, vego

Knedlo, zelo, "něco" bych přejmenovala na Knedlo, zelo, vego - my jsme doma tři vegetariáni, toto jídlo (nebo jeho modifikaci) občas vaříme a "Knedlo, zelo, vego" je u nás zažitý termín.

Knedlo, zelo, sojo

Je to název, ze kterého je na první pohled zřejmé složení jídla (používám sojové plátky Bona Vita např. s grilovacím kořením).

Knedlo, zelo, veselo

Knedlo, zelo, fungo

tak já si dělám knedlo, vepřo zelo, ala Knedlo, zelo, fungo a proč tomu tak říkám? protože místo masa si k tomu dělám jak já rikam masovou houbu. Prostě si koupím nějaký druh houby masovky, tu nakrájím na větší kousky, podusím na pánvy a přidávám ke knedlu a zelu, a to fungo je od slova FUNGI, což je výraz pro houbu.

Knedlo, zelo, vegeto

Knedlo, zelo, vegipro

Vaše názvy zasílejte na adresu knedlozeloneco@vegetarian.cz


Celozrnné knedle

1 hrnek celozrnné mouky (250 ml)

1 hrnek hrubé mouky

1 kostky kvasnic

sůl, 1 prášku do pečiva

Smícháme mouku, sůl, kypřící prášek a zaděláme kvasnicemi, které necháme vzejít v 1 hrnku vody s troškou vody. Důkladně prohněteme, můžeme přidat ještě trochu vody. Těsto necháme vykynout. Z těsta uděláme 2-3 knedle, které vypracujeme na válu. Po opětném nakynutí je vaříme v osolené vodě 5-7 minut na každé straně a po vyjmutí z vody je propícháme špejlí.

Zelí

1 sáček kysaného zelí

1cibule

sůl, cukr, olej , hladká mouka

Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme krátce na oleji, přidáme cukr a necháme jej krátce zkaramelizovat. Pak nasypeme zelí a podlijeme vodou, osolíme. Vaříme 10-15 minut. Nakonec zahustíme zásmažkou a dochutíme podle potřeby.

Sojové plátky

1 sáček sojových plátků

1 lžíce sojové omáčky

1 kostky zeleninového vývaru

1 mletého pepře

sůl, 1 lžíce oleje

1 bobkový list

Sojové plátky namočíme do vody, do které přidáme všechny přísady a necháme je nabobtnat asi 2 hodiny, potom je vaříme, aby se voda téměř vyvařila. Vychladnuté plátky poprášíme hladkou moukou a osmažíme na oleji.